معرفی وَشَق (سیاهگوش)

در ادبیات کهن به این جانور وَشَق گفته می‌شد اما در منابع جدید فارسی به آن سیاه‌گوش می‌گویند. هوشنگ اعلم در مقاله «سیاه‌گوش» در دانشنامه ایرانیکا معتقد است که شباهت جانورشناختی و داشتن طره موی سیاه‌رنگ بر روی گوش می‌تواند توجیه‌گر نام سیاه‌گوش (وشق - Lynx) باشد که برخی نویسندگان مدرن به اشتباه برای این حیوان در نظر گرفته‌اند. اما هوشنگ ضیایی در کتاب راهنمای صحرایی پستانداران ایران  ننیز این حیوان را سیاهگوش نامیده است. 
هنوز هم طی این سالها در مورد به کار بردن امی واحد برای این گونه مراجع علمی به تفاهم نرسیده آن .
 
 
مشخصات :
چثه به مراتب بزرگ تر از گربه اهلی است(گاهی با پلنگ اشتباه می شود )، دست و پا بلند ،دم بسیار کوتاه، با نوک پهن و سیاه ، موهای گونه، بلند و ریش مانند است. در انتهای گوش ها، دسته ای از موهای سیاه و بلند به طول متجاوز از ۴ سانتی متر وجود دارد. پنجه ها بسیار پهن اند. ردپا تقریبا ۲ برابر گربه معمولی است. در اطراف پینه ها موهای بلندی وجود دارد که آنها را از سرما حفظ نموده و مانع فرو رفتن حیوان در برف می شود. رنگ موهای پشت خاکستری متمایل به قهوه ای با خال های بزرگ و کوچک توپر و سیاه رنگ، زیر بدن سفید است. پوشش های تابستانی کوتاه تر از پوشش زمستانی و خال ها کاملا مشخص هستند.

 
اندازه ها:
طول سر و تنه ۸۰ تا ۱۳۰ سانتی متر، دم ۱۱ تا ۲۴ سانتی متر، ارتفاع ۵۰ تا ۷۵ سانتی متر، وزن ۱۸ تا ۳۸ کیلوگرم.
 
 

زیستگاه :مناطق جنگلی و استپی، بوته زارهای کوهستانی مرتفع .

 
پراکندگی :مناطق کوهستانی البرز از گرگان تا الموت، آذربایجان شرقی و غربی.

 
 
 
عادات: صبح زود و غروب بیشترین فعالیت را دارد. اواسط روز و شب استراحت می کند. به صورت انفرادی زندگی می کند. در یک شب به طور متوسط تا ۱۰کیلومتر راه می رود. زمستان ها در تعقیب طعمه به مناطق پایین تر می آید و اگر طعمه کم باشد بیشتر از ۱۰۰ کیلومتر مهاجرت می کند. معمولا در سوراخ های درختان، زیر صخره ها و گیاهان انبوه لانه می سازد.

 
غذا: از پستانداران کوچک به اندازه موش تا شوکا، بچه گراز، روباه، گربه وحشی و همچنین پرندگان و خزندگان و حشرات تغذیه می‌کند. اغلب سر طعمه خود را کاز می گیرد. سیاه گوش قادر است حیواناتی که سه تا چهار برابر بزرگتر از او هستند را شکار کند. گاهی اوقات طعمه را به مدت چند روز تعقیب می‌کند و در فرصتی مناسب دزدانه به او نزدیک می شود و در نهایت با هجومی ناگهانی او را میگیرد. معمولا پس از شکار، طعمه را به محل امنی منتقل می سازد.

 
 
تولید مثل :جفت گیری در اواسط زمستان انجام می گیرد. پس از حدود ۷۰روز یک تا چهار بچه می زاید. چشم بچه ها پس از ۱۲روز باز می شود. تا یک سالگی وابسته به مادرند. در دو سالگی می توانند تولید مثل کنند و طول عمر در اسارت حدود ۲۱سال است.
 

 
 
 
وضیعت فعلی:
به خاطر مخفی بودن بیش از حد وضیعت نا مشخص دارد.

نظر دادن

از پر شدن تمامی موارد الزامی ستاره‌دار (*) اطمینان حاصل کنید. کد HTML مجاز نیست.